SUP deszka vásárlás – Tippek, tanácsok a SUP választáshoz

Írta: Karkó János , August 04, 2020

Mire érdemes figyelni SUP vásárlás előtt?

SUP deszka vásárlás előtt, bemutatom neked, hogy milyen felfújható SUP deszkák vannak a piacon és melyiket, milyen céllal érdemes választani.

A SUP deszkának két típusa létezik, a felfújható deszkák, melyeket rövidítve iSUP-nak nevezünk, illetve a merevfalú deszkák, melyek nehezebben tárolhatók és sérülékenyebbek a felfújható társaikkal szemben.

Egy SUP deszkát használhatsz kisebb- nagyobb evezésekre esetleg part mentén, családi kirándulásokhoz gyerekekkel, állatokkal vagy épp túrázáshoz, versenyzéshez, de akár még hullámszörfözéshez is.

Különböző fajtákban és méretekben, rengeteg gyártó termékeiből válogathatunk. Vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy hol és mire szeretnénk használni deszkánkat.

Felfújható SUP deszka tulajdonságai

A felfújható SUP-ok szerkezete PVC-ből, drop-stitch technológiával készültek. Alapvető tartozékai a pumpa és a tárolózsák, melyet a felfújáshoz és tároláshoz használunk.

A minőségi felfújható SUP deszkákat úgy tervezték, hogy a felfújást követően a deszka testének teljesen merevnek kell lennie.

Miért válaszd a felfújható SUP deszkát?

 • Kevés helyet foglalnak: A felfújható SUP-ok leeresztés után kompaktak és könnyen tárolhatóak. Kis helyen is elférnek, mint például egy szekrényben vagy egy autó csomagtartójában.
 • Utazáshoz, túrázáshoz tökéletes: Ha nyaralni mész vízpartra a SUP deszkádat el ne felejtsd magaddal vinni! A táskába csomagolva a repülőgépen, vonaton, buszon vagy az autóban is tárolható. A legtöbb SUP táska hátizsákos hevederrel rendelkezik a könnyű hordozáshoz.
 • A vadvizeken is megállja helyét: Akár egy felfújható kayak vagy raft, a felfújható SUP jobban megfelel a sziklák és rönkök ellen.
 • SUP jóga: vagy másnéven Jóga SUP-ok a szilárd deszkáknál hajlékonyabbak és kényelmesebbek a jóga pózok számára.

SUP deszka típusok, kategóriák szerint:

A SUP deszkák típusait egyszerű kategóriákba lehet elhelyezni, így biztosan tudni fogod, hogy melyik SUP-ot érdemes választanod.

All-Round SUP-ok, Kezdő és középhaladóknak:

Az all-round deszkák a család minden tagjának megfelelőek a szabadidő eltöltésére.

Aztron Mercury felső nézetből Aztron Mercury All-Round SUP deszka

Ezek a széles és stabil felfújható SUP deszkák alkalmasak hosszabb-rövidebb kirándulásokra is. Alakjukat szélesebbre tervezték, így rendkívül jó tapadást és kényelmes evezést biztosítanak.

Túra SUP-ok (Touring), Haladók számára:

A Túra kategóriás SUP-ok a tapasztaltabb evezősök közkedvelt iSUP deszkája.

Aztron Mercury felső nézetből Aztron Urono

Ha hosszabb vagy dinamikusabb evezést tervezünk, mindenképp a túra deszkák változatai között keresgéljünk. Legfőbb jellemzőjük, hogy kicsit hosszabbak, és keskenyebbek, ezáltal sportosabbak illetve mozgékonyabbak is, mint az all-round deszkák.

Kipróbáltam az Aztron Urono 11’6″ túra SUP deszkáját, olvasd el a tesztet!

Verseny kategória (Race), Haladók és Profik számára ajánlott:

A verseny kategóriába tartozó deszkák már jóval keskenyebbek, cserébe annál gyorsabbak.

Aztron Meteor verseny SUP Aztron Meteor, Verseny SUP deszka

A verseny kategóriába tartozó deszkák már jóval keskenyebbek, cserébe annál gyorsabbak. Sportos kialakításának köszönhetően kevésbé stabilak, így ezekhez a deszkákhoz már kell gyakorlat és ügyesség.

Hibrid kategória:

A hibrid kategóriába azok az iSUP deszkák tartoznak, melyeket könnyen átalakíthatunk akár windszörfözéshez is.

Aztron Soleil Xtreme sup deszka felül nézetből Aztron Soleil Xtreme sup deszka, Hibrid kategóriás SUP

Bármelyik kategóriából választunk, fontos szempont, hogy alaposan gondoljuk át, mire szeretnénk használni a megvásárolt deszkát, hol és milyen körülmények között szeretnél evezni, illetve milyen súlycsoportba tartozol.

SUP vastagsága:

A SUP deszka vastagsága az egyik legmeghatározóbb szerepet tölt be SUP deszka vásárláskor. Miután megtaláltad a számodra legvonzóbb SUP-ot, derítsd ki, hogy milyen technológiával készült.

A mai modern SUP deszkákat már évek óta drop stitch technológiával készítik, melyet mára tovább fejlesztettek, hogy mégtartósabbak legyenek a deszkák.

Az prémium deszkák vastagsága 6”, azaz 15 cm. Régebben azt tanácsoltam, hogy ez alatt ne vásárolj, de mára olyan technológiával készült SUP deszkákat gyártanak, hogy bizonyos modellek nem igénylik a 15 cm-es vastagságot. Az ilyen SUP-ok vastagsága 12 cm szokott lenni, hiszen maximálisan akár 130 kg-os terhelést is elbírnak.

SUP kiegészítők:

SUP kiegészítők vásárlásakor nézd meg, hogy milyen felszerelést biztosít deszka gyártója. A legtöbb SUP deszkát szettben vásárolhatod meg, hiszen ezek a kiegészítők mára alap felszereltségek lettek.

Aztron SUP deszka kiegészítők Aztron Mercury SUP tartozékok
 • Bungee hevederek: A deszkád orrán vagy a farán elhelyezkedő gumikötelek, melyek az utazáshoz szükséges dolgaidat rögzítik menet közben. Ilyenek például a száraz zsákok (drybag), ruházat vagy akár egy palack víz.
 • Rögzítési pontok, tartók: Egyes SUP-ok speciális rögzítési pontokkal rendelkeznek a horgászbot-tartókhoz, ülésekhez, kamerákhoz, kajak üléshez és még sok máshoz.

A SUP megvásárlása után csak néhány kulcsfontosságú berendezésre van szüksége, hogy élvezze a lapát beszállást. Ezek tartalmazzák:

 • SUP evező (Paddle): A SUP lapát kicsit úgy néz ki, mint egy kinyújtott kenu-lapát, amely a maximális evezési hatékonyság érdekében előre néz. A megfelelő hosszúságú lapát a csuklódig ér, amikor a lapátot felfelé állítod, és a karodat a fejed fölé emeled.
Aztron SUP evezők Karbon, Félkarbon és Alumínium Aztron evezők
 • Mentőmellény: A vizi sportok alapfelszereltsége, mely a sportolás közben a biztonságodat szolgálja. Azt tanácsolom, hogy mindig legyen nálad mentőmellény!
 • Megfelelő ruházat: Hűvös körülmények között a hipotermia elkerüléséhez viselj nedves ruhát vagy száraz ruhát. Melegebb időben a rövidnadrágok és póló vagy fürdőruha az ideális választás.
 • Póráz (Leash): Általában külön kapható a póráz ami SUP deszkádat a közeledben tartja, ha leesel róla. Vannak pórázok, amelyeket kifejezetten szörfözésre, síkvízre és folyókra terveztek.
 • Autós állvány: Ha nem felfújható SUP-ot használsz akkor szükséged lesz egy speciális SUP állványra, amit tetőcsomagtartóként használhatsz.
 • Megfelelő ruházat: Hűvös körülmények között a hipotermia elkerüléséhez viselj nedves vagy száraz ruhát. Melegebb időben a rövidnadrágok és póló vagy fürdőruha az ideális választás.
 • Póráz (Leash): Általában külön kapható a póráz ami SUP deszkádat a közeledben tartja, ha leesel róla. Vannak pórázok, amelyeket kifejezetten szörfözésre, síkvízre és folyókra terveztek.
 • Autós állvány: Ha nem felfújható SUP-ot használsz akkor szükséges lesz egy SUP állványra, amit tetőcsomagtartóként is használhatsz.

Vásárlás előtt azt tanácsolom, hogy nézz utána a kinézett márkának, akár korábbi modelljeinek. Sokan először ki akarják próbálni a SUP deszkákat mielőtt vásárolnak. Azt tanácsolom, hogy első alkalomra bérelj egyet és próbáld ki te is. Ha nagyon megtetszett az állva evezés és elképzelted már ahogyan a saját deszkádon evezel, akkor fogadd meg az itt olvasott tanácsokat és válassz egy szép SUP deszkát.

További SUP Tippek SUP tesztek nemsokára az iSUP.hu oldalán.