Gladiator Pro 12’6 felfújható SUP deszka teszt

Túra kategóriás PRO deszka teszt

Írta: Karkó János , August 24, 2020

Gladiator PRO Túra kategóriás SUP deszka teszt

Egy markáns SUP deszkát teszteltem, a Gladiator márka túra kategóriás PRO deszkáját. A Gladiator PRO változatai a prémium minőséget képviselik. A 12’6-os modell egyike az összesen 7 különböző méretű professzionális felhozatalnak. A gyártó senkit nem akart kihagyni, ezért a legnépszerűbb deszka típusokhoz készített egy PRO változatot is.

Ha SUP vásárlás előtt állsz és nem tudod melyik típusú SUP deszka illik hozzád, akkor olvasd el ezt az összefoglalást:

A Gladiator SUP

A márka tulajdonosa a BS-Marine Ltd. egy 2009-ben alakult cég, akik Oroszországban kezdték pályafutásukat. A kezdetben felfújható PVC csónakokat készítettek és értékesítettek Gladiator néven. 2011-ben saját gyárat alapítottak Kínában, ahol közel 7000 m2-en, több mint 75 alkalmazottal akár 15 ezer SUP deszkát gyártanak évente. A cég ezzel hatalmas előnyre tett szert és hamar meghódította az orosz piacot, miután 2014-ben célba vették európát és kiépítették saját ellátási hálózatukat.

Gladiator SUP deszka gyár Gladiator gyára Kínában - gladiatorpaddleboards.com

A Gladiator az egyik legnépszerűbb SUP márka az Egyesült Királyságban. Céljuk, hogy olyan profi anyagokból és technológiával készítsenek paddle boardokat amiket felső kategóriás SUP deszkákhoz használnak, de árban mégis megfizethető legyen. A gyártó mindezt a saját létesítményével tudja kézben tartani, ugyanis kevés SUP márka rendelkezik önálló gyártó sorral.

Gladiator SUP deszkák

Szerencsére Magyarországon is megjelentek a hazai Gladiator SUP forgalmazók, ráadásul nagyobb, speciálisabb kínálattal mint némelyik európai országban.

Ebben a cikkben segítek megválaszolni, hogy:

  • Milyen Gladiator SUP deszkák léteznek?
  • Mire képes egy professzionális SUP deszka?
  • Milyen kiegészítőket kapsz egy PRO Gladiatorhoz?

Kezdjük az elejénél és nézzük meg hogyan építkeznek egymásra a különböző típusú SUP deszkák.

Gladiator Light kategória

A belépő vagy kezdő szintű SUP deszkák tartoznak a Light kategóriába. Egyrétegű (single-layer) PVC-ből készült, könnyű paddle boardok, melyeken merevítő csíkok futnak végig. Ezek a merevítő csíkok azt a célt szolgálják, hogy extra stabilitást és védelmet nyújtsanak. A másik előnye, hogy a SUP deszka teste nem tud csavarodni, mint más SUP márkánál, ami jelenleg is kapható a piacon. Erről korábban írtam is egy bejegyzést.

Gladiator light Gladiator light

Fontos megjegyeznem, hogy a Light kategóriás SUP deszkákat maximum 20 PSI-re lehet felfújni, amivel komoly szilárdságra tesznek szert.

Ezt én is kipróbáltam. A tapasztalatokat egy másik bejegyzésben fogom megosztani.

Gladiator PRO kategória

Komoly megjelenésű, prémium technológiával készült SUP deszkák alkotják a Gladiator PRO szériát. FUSION technológia biztosítja a PVC rétegek illesztését, továbbá az XSTRONG technológia a SUP éleinek megerősítését szolgálja. A Gladiator PRO sorozat deszkái akár 2-3 kg-mal is könnyebbek a Light kategóriához képest.

Gladiator Túra kategóriás SUP deszka Túra kategóriás SUP deszka

Az ajánlott nyomás minden Gladiator deszka esetében 16-17 PSI, de a PRO kategóriás suppokat maximálisan 26 PSI nyomásra lehet felfújni. 

Gladiator Elite kategória

Ha azt hiszed, hogy a PRO-nál már nincs profibb, akkor tévedsz, hiszen létezik Elite kategóriás Gladiator SUP deszka is. Ezek a suppok WOVEN DROPSTITCH, szövött technológiával készültek, ami pehelykönnyű súlyt és masszív terhelhetőséget biztosít.

Gladiator ELITE kategóriás SUP deszka Forrás: gladiatorpaddleboards.com

Az Elite kategóriás Gladiatorokat kizárólag prémium kiegészítőkkel látták el, ezért full carbon evező és gurulós hátizsák is jár mellé.

12’6 Gladiator PRO iSUP teszt

A túra kategóriás Gladiator hasonlít a profi deszkák minimalista megjelenéséhez, de sajátos külseje mégis tele van színnel és élettel. Már nagyon vártam, hogy végre a vízben is ki tudjam próbálni, hiszen a túra SUP-ok a mai napig meg tudnak lepni stabilitásukkal.

Teljesítmény

Két különböző tesztet csináltam, más időjárási viszonyok között. Az első alkalommal napfényes, szélcsendes időt fogtam ki. A SUP deszkát az ajánlott 17 PSI-re fújtam fel. Szerencsére volt nálam elektromos pumpa, mert neoprém ruhában nulláról felfújni egy 330 literes deszkát, igazi kihívás.

SUPSTAR elektromos pumpa SUPSTAR elektromos pumpa Gladiator PRO felfújás Gladiator PRO felfújás

Méreteit tekintve 384 cm hosszú, szélessége 81 cm, ehhez jön az álltalam preferált 15 cm-es vastagság. A maximális terhelhetőség szintén olyan tényező amit fontos figyelembe venni, főleg akkor, ha nem átlagos testalkattal rendelkezel.

150 kg-os terheletősége, 17 PSI nyomáson lenyűgöző volt, stabilan helyt állt az erőből kifejtett evezéseknél és a durva irányváltásoknál is. A deszkán történő mozgásokat rugalmasan kezeli. Amikor el akartam érni csomagjaimat a deszka orránál, akkor is teljes biztonság érzetet adott.

Tágas csomagtér a SUP deszkán Tágas csomagtér a SUP deszkán<

A sportos, versenyszerű kinézet a deszka gyorsaságát határozza meg. Intenzívebb evezéskor érezhető volt, hogy a hullámvonalas kialakítás miatt sokkal kevesebb energiára volt szükségem. Ennek köszönhetően hosszabb ideig tudtam gyorsan evezni.

Sportos SUP külső Sportos SUP külső

Akinek kevés tapasztalata van a vízi sport eszközökkel, az nehezen tudja megmondani, hogy mi számít gyorsnak a víz felszínén. Ha eljutsz egy SUP túrára, nagyon hamar meg fogod ismerni.

A Gladiator SUP deszka még kényelmes tempónál is egyenletesen dinamikus.

A második tesztem alkalmával viharos időt fogtam ki, így inkább part közelben maradtam, biztonságos távolságon belül. Tökéletes alkalom volt arra, hogy nagyobb PSI-re váltsak.

Viharos időben is jól teljesített a Gladiator SUP Viharos időben is jól teljesített a Gladiator SUP

A Gladiator PRO sorozat minden tagját maximálisan 26 PSI nyomásra lehet felfújni, ami majdnem 1,8 Bar-nak felel meg.

A szetthez járó olasz SUP pumpával meglepően gyorsan eljutottam 24 PSI-re. Ekkora nyomáson már annyira merevnek éreztem a SUP deszkát, hogy inkább vízre szálltam vele, mert tudnom kellett mennyire hasonlít a merev SUPhoz.

A PSI az angol “pounds per square inch” kifejezés rövidítése, ami a SUP deszkád levegő befogadó képességét jelenti. Az a levegőmennyiség amire a deszkádnak szüksége van, hogy optimális teljesítményt nyújtson.

Minél magasabb a PSI értéke, annál merevebb lesz a SUP deszkád. Használat előtt ellenőrizzük, hogy a gyártó által előírt nyomást elértük-e, ugyanis ilyenkor az SUP:

  • jobban fog teljesíteni
  • stabilabb lesz ha vízre szállsz
  • nem fog meghajlani középen
  • a méretéhez ajánlott súlyt meg tudja tartani

24 PSI nyomáson a Gladiator PRO megmutatta, hogy a felfújható SUP deszkák technológiája nemsokára eléri a merev deszkák teljesítményét. Ekkora nyomáson egészen más hangja lett a hullámokon áttörő deszkának, és az evezést is jobban élveztem.

Anyag, Technológia

A Fusion technológiával készült SUP deszkák könnyebbek és kisebb nyomáson is biztosítják a megfelelő merevséget. A technológia a PVC rétegeket olvasztással illeszti a dropsitch-re, így letisztultabb és modernebb dizájnt eredményez.

2020-tól a PRO modelleket innovatív megoldásokkal látták el, ilyen például az XSTRONG Edge technológia, ami egy oldalerősítő szalag a SUP teste körül. Ezen az oldalsó szalagon láthatod a Gladiator feliratokat is.

PRO technológia PRO technológia

Ennek a gyártási módszernek köszönhetően a keskeny, de szuper erős élek a SUP deszkák szerves részei lettek. Így készülnek a merevebb, vékonyabb élű Gladiator SUP deszkák, amik maximális sebességet és teljesítményt nyújtanak tulajdonosaiknak.

A 4.75" vastag PRO deszkák (12 cm) akár 120 kg-os terhelést is elbírnak.

6 col vastag Gladiator PRO teherbírása 150 kg 6 col vastag Gladiator PRO teherbírása 150 kg

Kiegészítők

Minden egyes kiegészítőre odafigyelt a gyártó. Célja, hogy a lehető legjobb minőséget kapd, a pénzedért. Többek között ezért is jó befektetés egy PRO katgegóriás deszkát vásárolni.

Prémium kiegészítők PRO kategóriához Prémium kiegészítők PRO kategóriához

Gurulós hátizsák

Gurulós hátizsák a PRO és ELITE deszkákhoz Gurulós hátizsák a PRO és ELITE deszkákhoz

A Gladiator PRO deszkákat fekete színű gurulós hatizsákban kapod. Megjelenése letisztult és egyszerű, hátizsákként is funkcionál. Tágas belsejében extra hevederek vannak, a SUP deszka rögzítésére.

Bravo kétirányú pumpa

Mindenképpen említésre méltó, hogy az olasz gyártmányú BRAVO SUP pumpát adják a szetthez. Ez a cég a kezdetektől készít SUP pumpákat paddle boardokhoz, így óriási tapasztalattal rendelkeznek.

Az olasz BRAVO kétirányú pumpa Az olasz BRAVO kétirányú pumpa

A kétirányú pumpával felfújhatod, de le is eresztheted SUP deszkádat. Szimplán a megfelelő csatlakozásra kell feltekerni a pumpacsövet. A váltókar segíti a könnyű és gyors felfújást, ha esetleg elakadnál, vagy kifogyott a szufla.

Extra: tartalék tömítés a pumpa mellé.

Javítókészlet

A sárga műanyag egy zárható kisdoboz, amiben egy szelepkulcs, PVC folt és ragasztó - meghibásodás esetén -, valamint egy speciális kulcs az evező rögzítők meghúzására.

Leash

Kényelmes és biztonságos Leash Kényelmes és biztonságos Leash

A szetthez tartozó biztonsági - kötél közismertebb nevén Leash - szintén a prémium bokapántok közé tartozik. Fekete gumi és tépőzáras felépítése, valamint egy forgó pántja is van. Garantált a biztonságos evezés!

SUP evező

Félkarbon SUP evező Félkarbon SUP evező

Impozáns 3 részes evező jár a SUP deszkához. Az üvegszálas fél karbon evező sokkal könnyebb mint az alumínium evezők.

Csomagrögzítő

Csomagrögzítő kötelek Csomagrögzítő kötelek

Túrázók számára, bővített rögzítő köteleket helyeztek el a deszka orránál.

EVApad

Kellemes tapintású, biztonságos kialakítás, igényes EVA borítás Kellemes tapintású, biztonságos kialakítás, igényes EVA borítás

A csúszásmentes EVA borítású felület tényleg komfortos, anyaga nem irritálja a bőrt, segít a tapadásban.

A harmadik képen a deszkát megtámadta egy kicsi Ewok, akinek annyira tetszett az EVA tapintása, hogy belegravírozta a nevét.

Minden esetre, ezt a deszkát ne használd hosszabb karmú kisállattal, mert könnyen össze tudja karcolni a felületet.

US Box-os Szkeg

US Box-os Szkeg és helye a SUP deszkán US Box-os Szkeg és helye a SUP deszkán

A US Box jelentése, hogy egy rögzítő csavarral fixálod a szkeget. Egyszerűen felhelyezhető, de vigyázz a csavarra, mert könnyen el lehet veszíteni. Ha nem figyelsz a csavar megfelelő rögzítésére a deszka elrakásakor, akkor úgy járhatsz mint én. Majdnem 20 percig kerestem a fűben, mire megtaláltam.

Szerencsére a gyártó biztosít egy pótcsavart a szkeghez.

Összegzés

Ha szeretnél egy olyan SUP deszkát ,ami évekig hű társad lesz, jóban-rosszban számíthatsz rá, akkor válassz Gladiator PRO deszkát. Kezdőknek kifejezetten optimális, mert ha ezen a deszkán sajátítod el az állva evezést, akkor biztosan nem fog egy kósza hullám a vízbe borítani.

A PRO kifejezés vonatkozik a rendszeresebb használatra is. A Gladiator deszkái egyaránt tökéletesek mindazok számára, akik nem csak nyáron suppolnak, vagy már haladó szinten eveznek.

Ez a SUP deszka minden szempontból jó befektetés, hiszen a Gladiator 3 év garanciát vállal minden felfújható SUP deszkára. Ez figyelemre méltó, ugyanis a gyártó ez idő alatt garantálja, hogy nem következik be gyártási hibára visszavezethető probléma. Garanciádat regisztrálhatod online, ezen a linken keresztül.

Kell ennél több? Engem megyőzött.

További Gladiator SUP tesztek nemsokára az iSUP.hu oldalán.