Aztron Urono 11’6” felfújható SUP deszka teszt, vélemény

Írta: Karkó János , August 14, 2020

Egy különleges márka deszkáját az Aztron Urono SUP deszkát teszteltem.

Aztron SUP deszkát teszteltem, még 2019-ben és az Urono 11'6 felfújható SUP-ot választottam. Az Aztron új márkának számított a felfújható SUP piacon. Több alkalmas SUP túrát csináltam, hogy minél pontosabb képet kapjak a deszkáról.

Az idő minden alkalommal enyhén szeless volt a Velencei tó környékén. A szélsőséges időjárásban szerzett tapasztalataimat megosztom veletek.

Aztron SUP:

A felfújható SUP deszkák (iSUP) piacán fiatal cégként lépett be az Aztron SUP márka. Fiatalos, a sport iránt szenvedélyesen elkötelezett tulajdonosa egyben az Aztron SUP deszkák megalkotója.

Termékeik között megtalálható az egészen kezdőknek ajánlott all-round desztkáktól a verseny kategóriás deszkafajták széles tárháza. A piacon egyedülálló, innovatív (dupla kamrás) deszkákat gyártanak.

Aztron Urono tulajdonságai:

Az Aztron Urono touring 11’6 egy kalsszikus túra SUP. A márka legjellemzőbb deszkafajtái közé tartoznak a túra SUP kategóriás SUP deszkák. A túra SUP deszkák legfőbb jellemzője a deszka vonalvezetésén látszódik. Ezek a paddle board-ok hosszabbak és keskenyebbek.

Sportosabb dizájnt kaptak, ezáltal mozgékonyabbak mint az all-round társaik. Ha nem ismered az iSUP kategóriákat, akkor SUP deszka vásárláshoz írtam korábban tanácsokat, SUP tippeket.

A komplett Aztron Urono 11'6 szett A komplett Aztron Urono 11'6 szett

Dupla-dupla technológia jelentése, hogy dupla kamrás és dupla rétegű, ami tartós és nagyszerű állóképességet nyújt a SUP deszka számára. Az összes Aztron iSUP duplakamrás technológiával készült.

Az Urono tökéletes választás a csendes vizekre, tavakra, vagy akár hosszú túrákra folyókban, de a hullámos vizeken is megállja a helyét.

A 81 cm széles deszkán 5 mm mély redős, de kellemes tapintású EVAPAD van. Ez a kényelmes csúszásgátló EVA borítás segít, hogy jobban tapadjon a deszkád.

Az Urono teljes hossza 11'6, ami 350 cm hosszúságot jelent, ami rendkívül látványos felfújt állapotában.

Rakéta alakú designja elképesztő gyorsaságot biztosít. A deszka maximális terhelhetősége 150 kg, kezdő túrázóknak ez a deszka a legjobb választás, tekintettel arra, hogy könnyen irányítható és kellően stabil.

Súlya 12,5 kg.

Az Urono rakéta szerű orra Az Urono rakéta szerű orra

Azton Felfújása – első benyomások

A táska letisztult, illek az Aztron dizájn elemeibe. A komplett szett súlya kicsit sok, így 200 méter után biztosan megizzadsz ha a hátadra veszed. A duplakamrás technológiának köszönhetően nem úgy csomagolható, mint a SUP deszkák többsége, két oldalról kell összehajtani.

Ez fontos szempont a deszka táskába történő visszahelyezésénél, hiszen érdemes úgy elrakni a deszkát, ahogy eredetileg is volt

Aztron SUP táska Aztron SUP táska

A pumpán lévő nyomásmérő alapvetően rögzítve van, egyedül a csövet kell ráhelyezni.

A dupla kamrás SUP tulajdonképpen két külön légkamra. A deszka közepe az egyik, a másik légkamra a deszka külső pereme, az orrával és a fenekével együtt. Ez az a technológia számít újdonságnak a felfújható deszka piacon.

SUP TIPP: Felfújáskor először a belső résszel kell kezdeni a gyártó által megadott 1,5 Bar nyomásra (PSI). Ezt követően fújjuk fel szintén ugyanakkora nyomásra a külső kamrát. (Leeresztéskor a külső kamrával kezdjük, majd ezután következik a belső kamra)

A gyártó által biztosított pumpával könnyen és gyorsan felfújható az Urono SUP deszka. Az extra nyomásszelep kicsavarását követően az utolsó de legnehezebb pumpálásokat, így sokkal könnyebben végre tudod hajtani.

A deszka dizájn letisztult, modern, a színek harmóniája is eleganciát sugároz (kék és zöld árnyalatai), bár a fehér részt nem egyszerű letakarítani használat után

Az Aztron Szkegek felhelyezése nagyon egyszerű, csak be kell illeszteni a műanyag sínbe és be kell csúsztatni a biztosítót. A háromrészes alumínium evezőlapát összeszerelésénél figyelni kell arra, hogy az evező hosszúságát állítható rész megfelelően tartsa az evezőkart.

Győződni meg róla, hogy ne csúszkáljanak a lapát elemei egymásba (ehhez egy kisebb csillagcsavarhúzó ajánlott).

Aztron Urono SUP teszt

A felfújást követően vízre is szálltam. Az első dolog amit észleltem a kipróbálás során, hogy a deszka keskenysége még szokatlan, hiszen eddig én is az all-round suppokhoz voltam szokva.

A vízálló táskámat röhzítettem a gumipántokban (melyek szintén része a deszkának), majd gyors elhelyezkedést követően először térdelve elkezdtem érezni a SUP deszkát. Legalább 300 métert eveztem ülve, térdelve, mire sikerült megtalálni a deszka egyensúlyát.

SUP Teszt

Szerencsémre enyhén szeles időt fogtam ki, ezért hamar úgy döntöttem, hogy az utat felállva folytatom. Mivel még nem rendelkezem nagy tapasztalattal, az elején kicsit remegett alattam a deszka, de amint a túrára koncentrálva kizártam a külvilágot, egyből éreztem, hogy mennyire gyors és stabil az enyhén hullámos vízfelszínen.

Két órás Velence kört tettem ahol a nádasok között evezve meglehetősen kellemes érzés volt, hogy mennyivel gyorsabban szeli a vizeket az Urono túra deszkája az all round deszkákkal szemben.

A párórás időtartam alatt megkedvelzem a deszkát.

Partraszálláskor habár nem volt koszos a lábam, valamiért a fehér puha szivacsos felület összekoszolódott, ami az elrakást megnehezítette.

Mint már említettem, a leeresztés után a megfelelő összehajtást követően tudjuk csak elrakni a deszkát.

Fontos! A pumpában leszívó funkció is van, így a lehető legtöbb levegőt a pumpával fogjuk tudni kiszívni a deszkából, ez segít a hatékony összerakásban.

Tartozékok:

Aztron Urono kiegészítők Aztron Urono kiegészítők
  • Aztron Style Alumínium SUP evező (3 részes)
  • Pumpa (2 szelepes)
  • Javítószett
  • Leash (biztonsági kötél)
  • Táska, hordozható
  • Szkeg

Következő bejegyzéseimben igyekszem minél több AZTRON terméket kipróbálni, melyet megosztok veletek.

Összegzés

Összeségében elmondható, hogy ez a deszka a design és a forma kialakítás miatt lett népszerű. Kipróbálás után én is meg voltam elégedve a teljesítményável. Azt hozta, amit először vártam tőle. Különösen tetszett, hogy a szett minden kiegészítője illeszkedik a márka és a deszka zínvilágába. Kezdőknek is szívesen ajánlom, hiszen ár- érték arányban is dobogós helyen van. A deszka határozottan meghozza a kedved egy újabb SUP túrára.

További Aztron SUP tesztek nemsokára az iSUP.hu oldalán.